Hisse alımı yaparken her şeyden önce piyasanın yukarı yönlü olduğunu ve genel piyasa koşullarının testere piyasasında olmadığını teyit etmek gerekiyor. Sonrasında pozisyona girmek sadece kasa ve risk yönetimidir!
Ayı piyasalarında alım yapmadan dışarıda beklemek de bir pozisyondur, eğer aşağı yönlü ayı piyasası konsolidasyon bölgesine geldiyse yani belirli fiyatlar arasında gel-git yapmaya başladıysa ve oyunun içinde olma isteğiniz varsa ki tavsiye değildir 3 numaralı önemli notta yazan pozisyon büyüklükleri ile giriş yapabilirsiniz.
Diğer taraftan tavsiyem yukarı yönlü yani boğa piyasalarını görmeden pozisyonlara girmemek veya içeride olma isteği varsa olabildiğince küçük işlemler yapmak gerekiyor, aksi durumda akıllı para sizin kasanızı da alarak yola devam edecektir.
POZİSYON
1-ÖNEMLİ: Eğer piyasa yukarı yönlü ise ortalama pozisyonlar açarken aşağıdaki koşullar itibari ile alım kararı vermişsek, toplam kasamızın %10’u ile pozisyona giriş yapıyoruz. Sonrasında yukarı yönlü hareketin devamına göre kasanın ilk haline göre %5 ekleme yaparak devam ediyoruz. Fiyat yavaşlamaya başladığında pozisyonun %50’sini satıp, kalan pozisyonu duruma göre %25’lik paylar ile satmaya devam ediyoruz. (Kasa Alım: %10, Parçalı Alımlar: %5, İlk Satış: %50, Kalan Satış: %25)
2-ÖNEMLİ: Eğer piyasa yukarı yönlü ise agresif pozisyonlar açarken aşağıdaki koşullar itibari ile alım kararı vermişsek, toplam kasamızın %20’si ile pozisyona giriş yapıyoruz. Sonrasında yukarı yönlü hareketin devamına göre kasanın ilk haline göre %10 ekleme yaparak devam ediyoruz. Fiyat yavaşlamaya başladığında pozisyonun %50’sini satıp, kalan pozisyonu duruma göre %25’lik paylar ile satmaya devam ediyoruz. (Kasa Alım: %20, Parçalı Alımlar: %10, İlk Satış: %50, Kalan Satış: %25)
3-ÖNEMLİ: Eğer testere piyasasında isek yani piyasa konsolidasyona girmiş ve belirli fiyatlar arasında aşağı yukarı seyrediyorsa; toplam kasamızın %2,5’u ile pozisyona giriş yapıyoruz. Sonrasında yukarı yönlü hareketin devamına göre kasanın ilk haline göre %1,25 kadar ekleme yaparak devam ediyoruz. Fiyat yavaşlamaya başladığında pozisyonun %75’sini satıp, kalan pozisyonu duruma göre %50’lik paylar ile satmaya devam ediyoruz. (Kasa Alım: %2,5, Parçalı Alımlar: %1,25, İlk Satış: %75, Kalan Satış: %50)
ALIM STRATEJİ
En önemli hatırlatma: Amacımız en düşük fiyattan almak veya en yüksek fiyattan satmak değildir, o yüzden aşağıdaki kurallara yüksek derecede uyum başarıyı yakalamak için bize en önemli yol göstericiler olacaktır.
Fiyatın nasıl hareket ettiğini anlamak adına öncelikle hacim ve mum incelemesi yapacağız! Eğer hacim önceki günlere, haftalara göre yükseliyorsa ve mum formasyonları oluşmuşsa aşağıdaki notlardan devam edebiliriz. (Mum formasyonları için Borsanın İzinden sayfasından destek alabilirsiniz.)
1- Haftalık zaman diliminde RSI aşırı alım bölgesine veya o bölgeye doğru yukarı yönlü olması gerekiyor. (Minimum 50 ve üzeri)
2- Eğer hali hazırda haftalık zaman diliminde aşırı RSI alım bölgesinde ise günlük zaman diliminde aşırı alım bölgesine veya o bölgeye doğru yukarı yönlü olması gerekiyor. (Minimum 50 ve üzeri)
3- Trend çizgisini, tüm zamanların en yüksek fiyatını veya bir önceki fiyat tepesini aşmış olması gerekiyor. (Kapının önünde konuşmak yok, içeriye gireceğiz. Fiyat önemli eşikleri aştığı zaman, yani bir hareket başladığında o hareketin daha büyük bir olasılıktır.)
4- Belirli destek-direnç noktalarını aşmış olması gerekiyor. (İçeriye gireceğiz!)
5- 50-100-200 günlük basit hareketli ortalamaların her birinin bir öncekinin üzerinde ve fiyatında tamamının üzerinde olması gerekiyor. (Yukarı yönlü piyasayı tarif için bundan daha iyi bir gösterge yoktur.)
6- RSI’ın RSI MA’i aşağıdan yukarıya doğru kesmesi gerekiyor.(Yukarı yönlü hareketin başladığını ve içerisinde olduğumuzu gösteren önemli bir göstergedir.)
7- Rist algımıza göre Stop-Loss (Zarar Kes) noktamızı ayarlayacağız. (Bu noktada her yiğidin farklı bir yoğurt yeme şekli var, kimi 1.5 ATR zarar ettiği zaman pozisyon kapatıyor, kimi kaybetme lüksü olan tutara göre bir fiyat belirliyor, kimi de benim de yaptığım gibi ilk alımda bir önceki tepe veya dibi zarar kes noktası olarak alıyor sonrasında fiyatın yükselişine istinaden alım fiyatının bulunduğu bölgeyi ki o bölge zaten bizim pozisyona girerken destek-direnç noktası olarak belirlediğimiz bir nokta olduğundan orayı kendine zarar kes olarak belirliyor.
Peki kar alımını nerede yapacağız?
Bence fiyat nereye kadar gider ve yavaşlama başlarsa orada pozisyon küçültmeye başlanmalı ancak, kimi 3 ATR’yi hedeflerken, kimi FIBO, OTE ile pozisyona girerken belirlediği -0,27 ve -0,62 noktalarında kar alıyor. Bana kalırsa fiyat dur demedikçe pozisyon küçültmeye başlanmamalı ancak piyasalarda korkak olmak kasayı uzun vadede korumak için önemli özelliklerden biridir. Sizi “Master of All Time” yapmaz veya kasanız 1-2 yıl içinde 2’ye katlamaz ancak tabi ki bir sisteminiz olduğu için iyi seviyelere geleceksinizdir. Bu şekilde bir yapınız varsa, tavsiyem zaman diliminize göre 3 ATR’de kar alıp pozisyon kapatmaktır veya 3 ATR’ye geldin %50 kapat, kalanları her 1 veya 1.5 ATR başına %10 olacak şekilde kapat gibi devam edebilirsiniz. Bu sizin risk algınıza ve kasanızı (paranızı) ne kadar sevdiğinize bağlı olarak değişir.
Her şeyden önce borsanın bir oyun alanı değil, yatırım aracı olduğunu ve insanların aç gözlülüğü, korkuları, kibri ve umutları ile fiyatı hareket ettirdiklerini unutmayın! Akıllı paranın bu duyguları kullanarak piyasaya yön verdiği gerçeği ile koyun gibi sürüyü takip etmek yerine kurt gibi tek başına hareket etmeyi öğrenin!
Çeviri:
Günün alıntısı: Kötü alım-satımın bir çok ayağı vardır -FOMO (Fear of Missing Out)*, aç gözlülük, korku vb.- ve iyi alım-satımın ise sadece bir ayağı vardır… O da risk yönetimi. (*FOMO-Fear of Missing Out: Piyasayı kaçırıyorum, herkes kazanıyor ve ben kenardayım anlamında kullanılmaktadır.)
Mark Minervini’nin Think & Trade Like a Champion kitabından alıntıları da buradan gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
Piyasaların korku ve aç gözlülüğünü ölçen endekslere de aşağıdaki CNN linkinden ulaşabilirsiniz.
What is Fear and Greed Index: https://www.investopedia.com/terms/f/fear-and-greed-index.asp
Not: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır.