Müthiş bir duyguydu, çünkü haklı çıkmıştım.
Gel zaman git zaman piyasanın haklı çıkmakla alakası olmadığını anlamam için önce 2021 Haziran ayında ciddi bir miktarı kaybetmem gerekti, o zamanlar bu tutar kuş kadar ana param içinde benim için büyük bir kayıptı. Bu kez haklı çıkamamıştım ve acı olan o güne kadar geçen 6 ay boyunca bir türlü haklı çıkamıyordum da…
Haksızlığı bir türlü kabul edemediğim için 2021’in son 6 ayını bol bol uzun vade yatırımcılık, temettü yatırımcılığı, temel analiz ve mesleğim gereği grafiklere aşina olduğum için indikatörler ve fiyat üzerine kendimi eğiterek geçirdim. Bu sayede borsada bir çoklarının uzun yıllar içinde kazandığı tecrübeyi gerçek para ile yatırım yaptığımdan ve takıntılı yapımdan dolayı hızla öğrendim. (Kimi üstadlar paper trading, yani paranızı riske etmeden sadece kağıt üzerinde giriş yapmanız gerektiğini söyler, külliyen yanlış. Kendi paranızı kaybettiğiniz anın verdiği acı ve eğitimi hiç bir kağıt veremez.)
2022’in ilk 6 ayında emeklerimin karşılığını almaya başlamıştım, ancak hala bir çok noktada kendimi eksik hissediyordum. O sırada Twitter’dan bir çok sözüm ona “Üstad” takip ediyor ve her söylediklerinden kendi tarzıma uygun bir çıkarım yaparak gelişmekte olan tarzımı da bozuyordum. 2021 Ağustos ayında herkes uçuyoruz, kaçıyoruz şeklinde roketli paylaşımlar yaparken ben çok ciddi bir miktar daha kayıp yaşadım. Ancak tarzımı geliştirirken bu kayıpları bir eğitim gibi gördüm, haddinden fazla pozisyon açıp sonrasında üzülmemek için risk yönetimimi geliştirdim. Tabi ki haksız çıkmanın dayanılmaz ağırlığı beni ciddi manada eziyordu… O günden sonra tüm “Üstad” denen arkadaşları takibi bıraktım, ve kendi tarzımı geliştirmeye odaklandım.
Daha sade, daha anlaşılır bir al-sat stratejisi için 5 günlük MA’in 20 günlük MA’i kestiği noktaları giriş-çıkış noktası olarak belirleyip, hacim gördüğümde girip çıkıyordum. Ancak dalgalı bir piyasada bu yöntem çok hızlı giriş-çıkış gerektiriyordu. Yorucuydu. Sonrasında 20 MA ve 50MA döndüm, biraz daha Swing Trade’e yaklaştım ancak yeterli değildi. Bu arada grafiklerle geçen günler, fiyatların belirli bir ahenk ile dalgalandığını anlamamı sağladı. Charles Dow ile tanıştığım zamanlar…
Çok değil, bir kaç ay sonra Twitter’da gündemi takip ederken Borsanın İzinden (İbrahim Babadağı) ile tanıştım. Benim düşüncelerimin dünyadaki temsili gibiydi, fiyat diyor başka da bir şey demiyordu. Hatta biraz üstüne gitmek için aksi bir Twit dahi attım ama bildiği konuya hakim bir insanın verebileceği net cevaplar ile beni ikna etmeyi başarmıştı. Sitesini inceledim, yıllardır üzerine düşündüğüm ne varsa oradaydı. Eğitimime siteyi okuyarak, ve harici kaynakları değerlendirerek devam ettim.
Bu arada tarzımın bir ismi olduğunu da öğrendim; Swing Trade’di.
Ardından Atölye eğitimlerine başladım ve onlarca indikatörü bir arada deneyip RSI ve MA ile aynı sonuçları verdiklerini anladığımdan kullanmayışımın doğru olduğunu gördüm. Hacim verisini daha iyi değerlendirmeye başladım. Price Action (Fiyat vasıtası ile eyleme geçmek diyebiliriz.) konseptlerini öğrendim. Ancak ezber olayını çok sevmediğimden hala ne konsept isimlerini, ne mum oluşumlarının isimlerini ne de formasyonları bilmiyorum. Ancak gördüğümde aha işte bu diyorum. (Atölye eğitimleri piyasada bulabileceğiniz en kapsamlı ve en samimi eğitimlerdir, tavsiyemdir.)
Neticesinde; şimdi çok daha temiz bir grafik ile sadece Hacim, RSI, MA ve Mumlar ile yoluma devam ediyorum ve gün içinde çok nadir boş vakitlerimde önce günlük sonra 15DK zaman dilimi ile hissenin gideceği yönün tahminini yaparak kapanıştan önceki hamlelerime karar veriyorum. (Tahmin dediysem loto oynamıyorum, daha bilinçli, daha bilimsel, daha fiyat ve hacim odaklı, daha tarihin tekerrürüne inançlı ve en nihayetinde daha trend takipçisi olarak…)
Sonuç, muazzam! Çünkü kendimi buldum, ve her geçen gün tarzımı geliştirmek için bir hediye…
Her trend yeni bir başlangıç…
Her dalga yeni bir hayat hikayesi…
Umarım herkes bir gün borsa ve fiyatların büyülü dünyası ile tanışıp; istedikleri hayatı kimsenin güdümünde olmadan inşa ederler.
—
Kendime Kısa Notlar (Bazıları Atölye Gruplarından)